Theodorou Kostas

Theodorou.jpg

Title

Theodorou Kostas

Identifier

KA060

Instrument

bass, guitar, percussion

Discography

As a leader (Kostas Theodorou):
Nostos (Lyra) 1999
Echotopia (FM records) 2003
Rousilvo (No Bizz) 2010
Izvor (neRED) 2017
Lost Anthropology (neRED) 2021

As a leader (Dine Doneff):
In/Out (neRED) 2019

As a co-leader:
Κοντραμπάντο: Cargo (Libra Music) 2003
Schindler, Öllinger, Doneff: Waterway (FMR records) 2017

With Primavera En Salonico:
Savina Yannatou: Παναγιές του κόσμου (Lyra) 1999
Sumiglia (Libra music) 2005
Tutti Baci (Lyra) 2006
Songs of an other (ECM) 2008
Songs of Thessaloniki (ECM) 2015


As a sideman:
Giorgos Maglaras: Through memories (Libra music) 1996
David Lynch: Lit'l Song (FM records) 1996
Stavros Lantsias: Το ταξίδι μιας νότας (WEA) 2002
Michalis Siganidis, Συγκρότημα Λαμπράκη, Sabbath Lift (Lyra) 2006
Michalis Siganidis: Οι Άλλοι Live (Lyra) 2009
Theodor Mirisclavos: Mediterranean (Polytropon) 2009

Compilations:
Stories (Jazz & Tzaz / Lyra) 2001

Short Biography

Bassist, guitarist and composer Kostas Theodorou (AKA Dine Doneff) has been an active member of the Greek music scene since 1983.
That year he moved to Thessaloniki from his home village in Northern Greece, where he had abandoned school at the early age of 16, in order to devote his life to music.
He taught himself guitar, then electric bass and finally decided to focus on the double bass in 1989. For years he traveled throughout Europe in a mobile home, learning to play different musical instruments and styles.
Since he returned to Greece, he has worked as a musician with many composers and performers, such as Mikis Theodorakis, Dionyssis Savvopoulos, Savina Yannatou, Theodosii Spassov, Ara Dinkjian, Arto Tuncboyaciyan and Nikos Kypourgos.
His own music is definitely jazz, but also clearly Greek, both with Balkan and Mediterranean influences.
Since 2014 he has been living in Munich.

Short biography in greek

Ο μπασίστας, κιθαρίστας και συνθέτης Κώστας Θεοδώρου (γνωστός και ως Dine Doneff) είναι ενεργό μέλος της ελληνικής μουσικής σκηνής από το 1983.
Τη χρονιά εκείνη εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη αφήνοντας το χωριό του στη βόρεια Ελλάδα, αφού είχε εγκαταλείψει στα 16 του το σχολείο, προκειμένου να αφοσιωθεί στη μουσική.
Έμαθε μόνος του κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο κοντραμπάσο το 1989. Για χρόνια ταξίδευε ανά την Ευρώπη μέσα σε ένα τροχόσπιτο, μαθαίνοντας να παίζει διάφορα όργανα και στιλ.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα δούλεψε με πολλούς συνθέτες και ερμηνευτές, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Theodosii Spassov, ο Ara Dinkjian, ο Arto Tuncboyaciyan και ο Νίκος Κυπουργός.
Η μουσική του είναι μεν τζαζ, αλλά και καθαρά ελληνική, με επιρροές από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.
Από το 2014 ζει στο Μόναχο.

Item Relations

This Item dcterms:creator Item: Rousilvo
This Item dcterms:creator Item: Echotopia
This Item dcterms:creator Item: Nostos
This Item dcterms:creator Item: Waterway
This Item dcterms:creator Item: In/Out
This Item dcterms:creator Item: Lost Anthropology

Social Bookmarking